Inzerce starožitností a umění
Cena:
2 990 Kč
Změněno: 15.08.2024 v 15:12 ID: 19149189

Obraz - Větrný mlýn Rozstáňský (Drahanská vysočina). Signován a datován vpravo dole - viz foto. Autorem je malíř F.rantišek Uličný. Zezadu obrazu je uveden název autora, technika a název díla - viz foto.


Větrný mlýn Rozstáňský

Větrný mlýn holandského typu se nachází v obci Rozstání, okres Prostějov. Byl zapsán do Ústředního seznamu kulturních památek ČR.

Větrný mlýn stojí v nadmořské výšce 565 m jako součást hospodářské usedlosti v Drahanské vrchovině. Postavil jej v roce 1874 Antonín Zukal a mlýn pak fungoval až do roku 1922. V roce 1904 jej tehdejší mlynář Rudolf Zukal přestavěl na pohon plynovým motorem (větrné kolo bylo odstraněno). Od roku 2011 slouží jako penzion.

Mlýn je 11 m vysoký s průměrem 8,4 metru. Jedná se o třípodlažní válcovou zděnou stavbu na kruhovém půdorysu, zakončenou kuželovou střechou, krytou eternitem. Stavebním materiálem je lomový kámen, tloušťka zdi u paty věže je jeden metr. Původně byl mlýn čtyřpodlažní, ale sklepní prostory byly zasypány. Mlecí zařízení se nedochovalo. Opravy objektu, prováděné v posledních letech, jsou hodnoceny jako necitlivé.


Rozměry včetně rámu cca 60 cm x 39 cm. Rám má místy otluky. Olej na plátně. Celkový stav - viz foto.

Obraz byl namalován v roce 1974.

Bude perfektní dekorací Vašich prostor.


Drahanská Vysočina

Drahanská vrchovina je tvořena několika odlišnými typy krajin. Na jihozápadě je to CHKO Moravský kras s hlubokými údolími, vápencovými skalami a jeskyněmi. Na východě členité svahy protkané údolími spadající do Hornomoravského úvalu a Vyškovské brány, na západě svahy svažující se prudce k Boskovické brázdě. A ve střední a severní části o něco méně členité a náhorní pasáže. Nejvyšším vrcholem jsou Skalky (735 m n. m.) jižně od Benešova.


Kontakt

Další podobné inzeráty: